Les Vinyes

Vilalba dels Arcs és un dels dotze municipis de la Terra Alta, una de les comarques que formen les Terres de l'Ebre, al sud de la província de Tarragona.

Es tracta d'un territori d'unes característiques específiques, envoltat per diferents serralades (el Port i les serres de Cavalls, Pàndols i de la Fatarella) i travessat per una infinitat de petites valls i barrancs, que li atorguen una orografia complexa i capriciosa.

Per la seva ubicació, la Terra Alta gaudeix d'un clima entre mediterrani i continental, caracteritzat per uns estius calorosos i uns hiverns molt freds, amb una pluviometria anual que no supera el 400 mm. La seva alçada respecte al mar i les nombroses valls i barrancs que solquen el territori eleven el risc de les gelades al llarg de la primavera. A més, la seva situació a la vall de l'Ebre fa que els vents predominants a la zona siguin el cerç, vent molt sec procedent de l'Aragó, que garanteixen unes vinyes sanes i el garbí, vent humit que arriba des de la costa mediterrània.

Els sòls d'aquests terrenys són argilencs i calcaris, pobres en matèria orgànica, però rics en elements que faciliten el seu drenatge. Es tracta, doncs, d'un terroir on el conreu de la vinya garanteix uns raïms òptims per a l'elaboració de vins de qualitat. Aquesta vinya es condueix amb el sistema de l'emparrat, augmentant així l'exposició al sol dels seus fruits que els hi atorga una maduració òptima a l'hora de la verema.

Galeria: